Cum Devii Stivuitorist?

Profesia de stivuitorist este mult mai complexă și diversificată decât s-ar putea crede la prima vedere. Dacă sunteți interesat să deveniți un stivuitorist calificat, acest ghid vă va oferi informații despre pașii necesari pentru a urma această carieră.

Pasul 1. Îndeplinirea Condițiilor de Bază

 • Vârsta minimă: Trebuie să ai cel puțin 18 ani pentru a putea opera legal un stivuitor. Aceasta este o cerință standard pentru a asigura maturitatea și responsabilitatea operatorului.
 • Educație: Pentru a deveni stivuitorist, trebuie să fii minim absolvent de învățământ obligatoriu.
 • Stare de sănătate: Este esențial să ai o stare de sănătate bună, deoarece operarea unui stivuitor poate fi solicitantă fizic. Acest lucru implică trecerea unor controale medicale pentru a confirma că ești apt din punct de vedere fizic și mental să operezi echipamentul în siguranță.

Pasul 2. Obținerea Certificatului de Calificare și Autorizației ISCIR

Pentru a putea lucra ca stivuitorist, este absolut necesară obținerea unei certificări de stivuitorist recunoscută.

Această certificare este emisă de autoritățile competente, cum ar fi Ministerul Muncii și Ministerul Educației, și este un act de studii cu recunoaștere națională și internațională.

Pentru a obține această certificare, trebuie să urmați un curs de stivuitorist, ca cel organizat de ASFP, și să treceți cu succes examenele de evaluare.

Pasul 3. Găsirea Locului de Muncă

cum devii stivuitorist

După ce ați obținut certificarea și ați acumulat cunoștințele necesare, următorul pas este să găsiți un loc de muncă. Iată ce puteți face:

 • Răsfoiți anunțurile de locuri de muncă în industria în care doriți să lucrați ca stivuitorist.
 • Trimiteți CV-uri și aplicații la companiile care angajează stivuitoriști.
 • Antrenați-vă pentru interviuri, pregătind răspunsuri la întrebări frecvente despre stivuitoare și siguranță.

Cât Câștigă un Stivuitorist?

Salariul unui stivuitorist calificat în România poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi experiența, locația geografică, tipul de companie și industria în care lucrează.

În general, un stivuitorist începător poate să aibă un salariu lunar cuprins între 2.000 și 2.500 de lei, însă acesta poate crește pe măsură ce acumulă experiență și devine mai eficient în munca sa.

Stivuitoriștii cu experiență și cu certificări suplimentare pot câștiga între 2.500 și 3.500 de lei sau chiar mai mult, în funcție de cerințele și responsabilitățile specifice ale locului de muncă. 

De asemenea, în orașele mai mari sau în regiunile cu cerere crescută de forță de muncă calificată în domeniul logistic, salariile pot fi mai mari.

Care Sunt Beneficiile Profesiei de Stivuitorist?

 • Oportunități de angajare: Profesia de stivuitorist oferă oportunități de angajare semnificative în diverse sectoare, inclusiv logistică, producție și construcții.
 • Salariu stabil: Stivuitoriștii calificați pot beneficia de un salariu stabil și competitiv, iar cei cu experiență pot câștiga mai mult.
 • Diversitatea locurilor de luncă: Stivuitoriștii pot lucra în depozite, fabrici, porturi, centre de distribuție și multe altele, oferind o varietate de medii de lucru.
 • Potențial de avansare: Cu experiență și certificări suplimentare, stivuitoriștii pot avansa în carieră și pot accesa poziții de supervizare sau coordonare.
 • Învățare continuă: Industria logistică se schimbă în mod constant, ceea ce înseamnă că stivuitoriștii au oportunități de învățare continuă pentru a-și îmbunătăți abilitățile.

Care Sunt Provocările Profesiei de Stivuitorist?

 • Mediu de lucru fizic: Munca de stivuitorist implică adesea efort fizic semnificativ, precum ridicarea și transportul de încărcături grele.
 • Presiunea timpului: În unele situații, stivuitoriștii trebuie să opereze rapid pentru a îndeplini termene stricte de livrare sau pentru a face față cererilor ridicate.
 • Responsabilitatea siguranței: Siguranța este prioritară, iar stivuitoriștii au responsabilitatea de a se asigura că operațiunile sunt efectuate în mod sigur pentru ei și pentru alții.
 • Medii de lucru variabile: În funcție de industrie, stivuitoriștii pot lucra în medii variabile, inclusiv în depozite frigorifice sau în aer liber în condiții meteo neprevăzute.
 • Lucru în ture: Un alt aspect de luat în considerare este faptul că multe locuri de muncă de stivuitorist implică lucrul în ture, inclusiv în nopți și weekenduri.

Dacă sunteți interesat să deveniți stivuitorist sau doriți să înțelegeți mai bine această profesie, contactați-ne la numărul de telefon 0722368648 sau vizitați pagina noastră de contact

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *