Cum Devii Stivuitorist?

Profesia de stivuitorist nu se rezumă doar la a conduce stivuitoare și a transporta mărfuri. Este o lume fascinantă, plină de oportunități și provocări, și este o profesie care poate oferi satisfacție personală și profesională semnificativă. În acest blog, ne propunem să vă oferim o privire de ansamblu cuprinzătoare asupra lumii stivuitoriștilor, începând de la pașii inițiali și până la sfaturile pentru a construi o carieră de succes.

Pasul 1. Înțelegerea Profesiei de Stivuitorist

Profesia de stivuitorist este mult mai complexă și diversificată decât s-ar putea crede la prima vedere. Pentru a vă asigura că sunteți pregătit pentru această carieră, este important să vă adânciți în înțelegerea sa.

Rolul Stivuitoristului în Lanțul de Aprovizionare

Un stivuitorist este adesea văzut ca persoana care manevrează un stivuitor pentru a ridica și a transporta mărfuri. Cu toate acestea, rolul său este mult mai amplu. Stivuitoristul este un element vital în lanțul de aprovizionare, care facilitează mișcarea produselor de la depozite la linii de producție, de la depozite la camioane de transport sau pe rafturile magazinelor. 

Înțelegând această conexiune între stivuitorist și întregul proces de aprovizionare, veți înțelege mai bine importanța și responsabilitatea acestei profesii.

Siguranța ca Prioritate

Un aspect critic al înțelegerii profesiei de stivuitorist este punerea siguranței în fruntea tuturor. Stivuitoarele pot fi mașini mari și puternice, ceea ce le face potențial periculoase atunci când nu sunt utilizate corect.

Stivuitoristul are responsabilitatea de a se asigura că operațiunile de ridicare și transport sunt efectuate în mod sigur, protejând atât mărfurile, cât și pe cei din jur.

Beneficiile și Provocările Profesiei de Stivuitorist

Beneficiile profesiei de stivuitorist:

 • Oportunități de angajare: Profesia de stivuitorist oferă oportunități de angajare semnificative în diverse sectoare, inclusiv logistică, producție și construcții.
 • Salariu stabil: Stivuitoristii calificați pot beneficia de un salariu stabil și competitiv, iar cei cu experiență pot câștiga mai mult.
 • Diversitatea locurilor de luncă: Stivuitoristii pot lucra în depozite, fabrici, porturi, centre de distribuție și multe altele, oferind o varietate de medii de lucru.
 • Potențial de avansare: Cu experiență și certificări suplimentare, stivuitoristii pot avansa în carieră și pot accesa poziții de supervizare sau coordonare.
 • Învățare continuă: Industria logistică se schimbă în mod constant, ceea ce înseamnă că stivuitoristii au oportunități de învățare continuă pentru a-și îmbunătăți abilitățile.

Provocările profesiei de stivuitorist:

 • Mediu de lucru fizic: Munca de stivuitorist implică adesea efort fizic semnificativ, precum ridicarea și transportul de încărcături grele.
 • Presiunea timpului: În unele situații, stivuitoristii trebuie să opereze rapid pentru a îndeplini termene stricte de livrare sau pentru a face față cererilor ridicate.
 • Responsabilitatea siguranței: Siguranța este prioritară, iar stivuitoristii au responsabilitatea de a se asigura că operațiunile sunt efectuate în mod sigur pentru ei și pentru alții.
 • Medii de lucru variabile: În funcție de industrie, stivuitoristii pot lucra în medii variabile, inclusiv în depozite frigorifice sau în aer liber în condiții meteo neprevăzute.
 • Lucru în ture: Un alt aspect de luat în considerare este faptul că multe locuri de muncă de stivuitorist implică lucrul în ture, inclusiv în nopți și weekenduri.

Pasul 2. Cerințele și Calificările Necesare

cum devii stivuitorist

Un pas esențial pentru a deveni stivuitorist este obținerea certificării necesare. Iată ce trebuie să știți:

Vârsta Minimă pentru a Deveni Stivuitorist

Un aspect crucial în devenirea unui stivuitorist este vârsta minimă necesară. În general, pentru a accesa cursul și a obține certificarea, trebuie să aveți cel puțin 18 ani. Aceasta asigură că aveți maturitatea și responsabilitatea necesare pentru a manevra un vehicul de ridicare cu siguranță.

Educație și Diplomă de Liceu

Pentru a fi eligibil pentru cursul de stivuitorist și pentru a lucra în această profesie, majoritatea locurilor de muncă cer o diplomă de absolvire a învățământului obligatoriu (10 clase). Această cerință asigură că aveți un nivel minim de educație și cunoștințe de bază care vă pot ajuta în înțelegerea tehnică și sigură a operațiunilor de stivuire.

Certificarea de Stivuitorist

Pentru a putea lucra ca stivuitorist, este absolut necesară obținerea unei certificări de stivuitorist recunoscută.

Această certificare este emisă de autoritățile competente, cum ar fi Ministerul Muncii și Ministerul Educației, și este un act de studii cu recunoaștere națională și internațională.

Pentru a obține această certificare, trebuie să urmați un curs de stivuitorist, ca cel organizat de ASFP, și să treceți cu succes examenele de evaluare.

Pasul 3. Pregătirea Tehnică

Pentru a vă pregăti în mod corespunzător pentru cariera de stivuitorist și pentru a fi eficient și sigur în acest rol, este esențial să vă concentrați pe dezvoltarea pregătirii tehnice. Acest pas acoperă aspecte esențiale ale muncii de stivuitorist și vă ajută să înțelegeți și să stăpâniți echipamentul și siguranța necesare.

Cunoașterea Stivuitoarelor

Cea mai evidentă parte a pregătirii tehnice pentru a deveni stivuitorist este învățarea despre stivuitoare în sine. Acesta poate include:

 • Tipuri de stivuitoare: Înțelegerea diferitelor tipuri de stivuitoare disponibile, cum ar fi stivuitoarele cu catarg lateral, cele cu trei roți sau cele cu catarg dublu. Fiecare tip are caracteristici și capacități specifice.
 • Funcționarea stivuitoarelor: Studierea mecanismelor și sistemelor din interiorul stivuitoarelor. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți cum funcționează și să vă adaptați la diferitele tipuri de stivuitoare cu care veți lucra.
 • Capacitatea de încărcare: Cunoașterea capacității de încărcare a stivuitoarelor și modul în care să calculați și să gestionați greutățile încărcăturilor. Aceasta este esențială pentru a evita supraîncărcarea și accidentele.

Siguranța în Muncă

Siguranța este un aspect critic în profesia de stivuitorist. Pregătirea tehnică în acest domeniu include:

 • Proceduri de siguranță: Învățarea și respectarea procedurilor de siguranță pentru operațiunile de ridicare și transport. Acestea pot include stabilirea zonei de lucru, verificarea stivuitoarelor înainte de utilizare și utilizarea echipamentului de protecție personală.
 • Manipularea încărcăturilor în siguranță: Învățarea tehnicilor corecte pentru ridicarea, transportarea și coborârea încărcăturilor fără a pune în pericol niciunul dintre elementele implicate.
 • Evitarea coliziunilor: Învățarea modului de prevenire a coliziunilor cu alte obiecte, stivuitoare sau persoane în timpul operării.
 • Protejarea personală și a altora: Asigurarea că sunteți echipat cu echipament de protecție corespunzător și că urmați practicile de lucru sigure pentru a preveni accidentele și rănirile.

Aceste aspecte ale pregătirii tehnice sunt fundamentale pentru a vă putea descurca cu succes ca stivuitorist. Ele vă ajută să lucrați eficient și să vă protejați și pe cei din jurul vostru, asigurându-vă că operațiunile de ridicare și transport se desfășoară în condiții de siguranță.

Pasul 4. Găsirea Locului de Muncă

cum devii stivuitorist

După ce ați obținut certificarea și ați acumulat cunoștințele necesare, următorul pas este să găsiți un loc de muncă. Iată ce puteți face:

 • Răsfoiți anunțurile de locuri de muncă în industria în care doriți să lucrați ca stivuitorist.
 • Trimiteți CV-uri și aplicații la companiile care angajează stivuitoriști.
 • Antrenați-vă pentru interviuri, pregătind răspunsuri la întrebări frecvente despre stivuitoare și siguranță.

Ce Salariu are un Stivuitorist?

Salariul unui stivuitorist calificat în România poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi experiența, locația geografică, tipul de companie și industria în care lucrează.

În general, un stivuitorist începător poate să aibă un salariu lunar cuprins între 2.000 și 2.500 de lei, însă acesta poate crește pe măsură ce acumulă experiență și devine mai eficient în munca sa.

Stivuitoristii cu experiență și cu certificări suplimentare pot câștiga între 2.500 și 3.500 de lei sau chiar mai mult, în funcție de cerințele și responsabilitățile specifice ale locului de muncă. 

De asemenea, în orașele mai mari sau în regiunile cu cerere crescută de forță de muncă calificată în domeniul logistic, salariile pot fi mai mari.

În concluzie, un stivuitorist este mai mult decât doar un operator de echipament. Este un expert în manipularea și transportul încărcăturilor, un garant al siguranței în medii industriale, și un element vital în lanțul de aprovizionare al companiilor.

Dacă sunteți interesat să deveniți un stivuitorist sau doriți să înțelegeți mai bine această profesie, contactați-ne la numărul de telefon 0722368648 sau vizitați pagina noastră de contact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *