I. Descrierea cursului Pescar in ape interioare si de coasta:
Cursul Pescar in ape interioare si de coasta (cod COR 622201) reprezinta o specializare a personalului care se ocupa cu prinderea pestelui si altor specii subacvatice, in apele interioare (amenajari piscicole, balti, lacuri, rauri, fluvii, lacuri litorale si de coasta).
II. Descrierea ocupatiei Pescar in ape interioare si de coasta
Pescuitul se face individual (mai rar) si în echipa cu ambarcatiuni de pescuit special amenajate si dotate, de catre pescari cunoscatori ai meseriei, oameni curajosi care sunt obligati deseori sa infrunte caldura caniculara a lunilor de vara, gerurile iernii, ploi, furtuni si multe alte neprevazute si toate aceste neajunsuri sub cerul liber cu ambarcatiunea pe apa.
Activitatea pescarului presupune un efort fizic continuu si alternativ, lucrand pe timp de vara mai mult noaptea, evitand astfel canicula si asigurand capturilor de peste o stare de prospetime relativ mai mare.
Se lucreaza repede si sub tensiune, ceea ce presupune o cunoastere perfecta a atributiilor individuale si de echipa si in primul rand cunoasterea meseriei.
Activitatea pescarului se desfasoara in conditii grele, fara prea multa supra-veghere din partea organelor ierarhice impune responsabilitate, o buna colaborare cu toti coechipierii si capacitatea de a lua decizii prompte atunci cand necesitatile o impun pentru securitatea proprie si a membrilor echipei din care face parte.
Protectia mediului in care pescarul isi desfasoara activitatea zilnica, cat si siguranta sanitara a capturilor de peste pana la predarea acestora la punctele de colectare de asemeni este o obligatie permanenta a pescarului.
Activitatea de pescuit este mai mult decat o ocupatie, este un mod de viata. Este tipul de munca ce poate fi indeplinit numai daca exista interes si placerea reala de a o face.
Pescarul trebuie sa cunoasca toate tipurile de unelte de pescuit cu care participa la actiunea de pescuit, modul de folosire a acestora in functie de sezon si speciile de peste care se pot pescui cu aceste unelte.
Pescarul trebuie sa cunoasca modul de confectionare, reparare, conservare si intretinere a uneltelor de pescuit si nu in ultimul rand felul cum se manevreaza o barca pescareasca, modul de orientare pe apa si conditiile de transport ale pestelui de la locul de prindere pana la cherhana.
In aria de competenta a pescarului intra cunostinte referitoare la: prevederile specifice din „legea privind pescuitul si acvacultura”, aplicabile in activitatea curenta; notiuni aplicate de biologie referitoare la: obiceiurile diferitelor specii de pesti, dimensiunile pestelui admise la pescuit etc.; zonele de granita fluviale si maritime.
III. Competentele obtinute urmarea absolvirii cursului Pescar in ape interioare si de coasta:
Dupa finalizarea cursului Pescar in ape interioare si de coasta, absolventii primesc certificate, eliberate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, reglementate de lege ca acte de studii cu recunoastere nationala si internationala, insotite de suplimente descriptive ce cuprind urmatoarele competente si deprinderi:
- Aplicarea normelor de sanatate si securitate in munca si a normelor de prevenire si stingere a incendiilor
- Aplicarea legislatiei privind pescuitul si protectia mediului
- Intretinerea starii de functionare a uneltelor si mijloacelor de pescuit
- Confectionarea plaselor de pescuit
- Asigurarea conditiilor optime de pescuit
- Efectuarea pescuitului
- Transportul pestelui la punctele de colectare.
IV. Avantajele obtinute pentru participarea la cursul Pescar in ape interioare si de coasta organizat de Asociatia ASFP
Fiecare participant al Asociatiei ASFP inscris la cursul Pescar in ape interioare si de coasta beneficiaza de:
- Conditii moderne de invatare atat pentru instruirea teoretica, cat si pentru aplicatiile practice desfasurate pe toata durata desfasurarii cursului, cum ar fi: instrumente de lucru specifice ocupatiei Pescar in ape interioare si de coasta, videoproiector, computer pentru formator si pentru fiecare participant la curs, ecran de proiectie, Internet prin WI-FI, scaune si mese adecvate procesului de invatare, flipchart, tabla etc.;
- Formatori dedicati procesului de instruire, care detin experienta relevanta in domeniul ocupatiei Pescar in ape interioare si de coasta;
- Mentinerea legaturii permanente cu formatorul/formatorii prin aplicatia WhatsApp, pentru toata perioada cursului pentru informatii in ocupatia Pescar in ape interioare si de coasta;
- Posibilitatea identificarii de locuri de munca in domeniul ocupatiei Pescar in ape interioare si de coasta prin anunturile efectuate prin specialistii Asociatiei ASFP sau direct la sala de curs prin formatorii Asociatiei ASFP.
V. Intrebari frecvente:
- Unde se organizează cursul Pescar in ape interioare si de coasta?
Cursul Pescar in ape interioare si de coasta se organizeaza in Constanta. De asemenea, cursul Pescar in ape interioare si de coasta se poate organiza si in oricare din judetele unde se formeaza o grupa de minim 10 persoane
- Cursul Pescar in ape interioare si de coasta se poate organiza si on-line?
Cursul Pescar in ape interioare si de coasta se poate organiza online, in conditii speciale, Asociatia ASFP avand propria platforma online de invatare.
- Care sunt conditiile de studii pentru inscrierea la Pescar in ape interioare si de coasta?
Participantii la cursul Pescar in ape interioare si de coasta trebuie sa fie minim absolventi de invatamant general obligatoriu.
- Care este durata cursului Pescar in ape interioare si de coasta?
Cursul Pescar in ape interioare si de coasta durează 1 luna de la data inceperii.
- Care sunt actele necesare pentru inscrierea la cursul Pescar in ape interioare si de coasta
Actele necesare pentru inscrierea la cursul Pescar in ape interioare si de coasta sunt:
(in copie)
- carte de identitate,
- certificat de nastere,
- certificat de casatorie (daca este cazul)
- diploma de studii
(in original)
- adeverinta medicala eliberata de medicul de familie – clinic sanatos.
- Care este pretul cursului Pescar in ape interioare si de coasta?
a. Pretul cursului este: 700 Lei
(daca se achita integral, la inscriere)
b. Pretul cursului este : 800 LEI
(pentru plata in rate)
7. Cum ma pot inscrie la cursul Pescar in ape interioare si de coasta?
Inscrierea la cursul Pescar in ape interioare si de coasta se poate realiza:
La biroul nostru din B-dul 1 Mai nr.2, bl. J10, parter
On-line, prin e-mail: cursuri@asistentasiformare.ro
Prin WhatsApp la nr.: 0722368648
- In cat timp se elibereaza diploma pentru Pescar in ape interioare si de coasta?
Certificatul se elibereaza in max. 30 de zile de la sustinerea examenului de absolvire.
- De unde imi pot ridica diploma?
Certificatul pentru cursul Pescar in ape interioare si de coasta se ridica personal, de catre fiecare absolvent, in baza cartii de identitate, de la biroul nostru din B-dul 1 Mai nr.2, bl. J10, parter
Te-ar mai putea interesa si:
Curs de calificare Masinist la masini pentru terasamente